Brazgotine

Rešite se brazgotin

Brazgotina

Brazgotina je predel na katerem normalno kožo nadomesti vezivno-brazgotinsko tkivo. Nekatere brazgotine sčasoma izginejo, druge lahko ostanejo vidno dvignjene in obarvane.

Keloid

Keloid je gladka, svetleča, rahlo rožnata, pogosto izbočena, bujna rašča vezivnega tkiva, ki se razvije na mestu poškodbe, operacijskih rezov  ali po opeklinah. Hipertrofične brazgotine so tiste, ki so dvignjene nad površino kože in nastanejo na področju poškodbe tkiva, keloidi pa področje poškodbe prerastejo.

Na tržišču so se pojavili novi enostavni obliži, ki pozitivno  vplivajo  na stanje brazgotin.

Mepiform je lepljiva silikonska obloga za preprečevanje in zdravljenje hipertrofičnih in keloidnih brazgotin. Je tanka in prožna obloga kožne barve, kar omogoča diskretno namestitev in zakritje brazgotine. Je samolepilna in prevlečena s silikonskim gelom.

Značilnost Mepiforma je tudi uporaba Safetac tehnologije, ki zagotavlja učinkovito, a vendar izjemno nežno in koži prijazno lepljivost. Mepiform je potrebno nositi na brazgotini 24 ur dnevno. Priporočljivo je, da se vsak dan odstrani le za nekaj minut (npr. med tuširanjem), da pregledamo brazgotino. Kot že omenjeno, lahko nato namestimo isto oblogo nazaj na brazgotino, dokler ima le-ta še ohranjeno lastnost lepljenja. Povprečna uporaba enega obliža je približno 7 dni.

Za preprečevanje brazgotin je potrebno oblogo namestiti na zaceljeno rano ( pri kirurških ranah po odstranitvi šivov). Uporabljati jo je potrebno od 2-6 mesecev po zacelitvi rane, saj je v tem času še možna tvorba brazgotine.

Za zdravljenje že nastalih brazgotin pa je potrebno nositi oblogo od treh mesecev do enega leta, odvisno od stanja brazgotinskega tkiva. Raziskave so pokazale, da Mepiform dobro učinkuje tudi na brazgotine, nastale pred desetletjem ali več.

Obloga je tanka, kožne barve, nepremočljiva, vendar prepustna za vodno paro kar  omogoča, da je možno oblogo nositi nemoteno pri izvajanju vseh dnevnih aktivnosti, športov… Mepiform tudi ščiti pred UV žarki z močjo faktorja 7,7.

Pa še nekaj pomembnih informacij o uporabi Mepiform oblog:

Kje in kdaj lahko uporabljam Mepiform?

 • Pri starih in novih hipertrofičnih in keloidnih brazgotinah.
 • Po kirurških posegih na zaprtih ranah za zmanjševanje tveganja nastanka brazgotine.

Kako nanesem Mepitel?

 1. Zagotovite, da je rana popolnoma zaprta.
 2. Zagotovite, da so šivi odstranjeni.
 3. Pred nanosom mora biti koža suha in čista.
 4. Obliž narežete na poljubno dimenzijo.

Koliko časa traja zdravljenje?

Obdobja zdravljenja so različna.

 • Vidno izboljšanje se ponavadi pojavi že po 4 tednih zdravljenja. Boljši rezultati so vidni po 2 do 4 mesečnem zdravljenju. Zdravljenje lahko poteka tudi do enega leta.
 • Priporoča se nositi Mepitel 24 ur dnevno. Brazgotino občasno nadzorjujemo.
 • Mepiform lahko odstranite pri umivanju brazgotin in ga nato ponovno nalepite.

Kako stara je lahko brazgotina?

 • Najučinkovitejša in najhitrejša oskrba brazgotin poteka pri svežih brazgotinah.
 • Klinične raziskave potrjujejo uspešno zdravljenje pri brazgotinah starih tudi več let.

Pa veliko zdravja vam želim,

Metka Štiglic, mag.farm.
Lekarna Sveti Jurij

Kontakti

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas. Več o piškotkih.