Akne

Akne so bolezen kože, natančneje bolezen žlez lojnic,
katerih naloga je izločanje loja.

Lojnice ležijo ob lasnem mešičku v usnjici, sredinski plasti kože. Loj se ob dlaki pomika na površje kože, jo masti in ščiti pred izsušitvijo. Koža se obnavlja. Odmrle celice se luščijo, pomešajo z lojem in odpadejo. Lojnice postanejo posebej aktivne v dobi pubertete. Pri neenakomernem luščenju in prekomernem izločanju loja se pora lojnice lahko zamaši. Nastanejo

čepki ali komedoni, ki ovirajo iztekanje loja, lasni mešički se izbočijo. Razmnožujejo se lipolitične bakterije, ki povzročajo vnetje.

Čepki ali komedoni so lahko zaprti, ko se izvodilo iz lasnega mešička zamaši in loj zastaja. Loj zaradi pritiska sili navzven in melanin – kožno barvilo počrni vrh izvodila Že ob najmanjšem pritisku lahko iztisnemo belkast loj.

Pri vnetju lasnega mešička pa nastane papula t.j. rdečkasta do 5 mm velika bunčica, ki ponavadi boli na pritisk.
Ko vsebina folikla razpade lahko iz gnojnega mešička izteka gnoj. Kadar se vnamejo globlje plasti lasnega mešička in okolišnjega tkiva nastanejo boleče ciste – nodusi, ki se lahko med sabo združujejo. Ognojki se izločajo na površino kože in se pogosto zacelijo v brazgotino.

Akne se sicer res začnejo pojavljati v dobi odraščanja, vendar ne prizadenejo samo pubertetnikov. Lahko trajajo še naprej ali pa se pojavijo spet v dobi, ko je organizem že zdavnaj končal obdobje odraščanja. Pogosteje so v odrasli dobi prizadete ženske. V teh primerih gre za tki. hormonske akne, ko se pred vsako menstruacijo pojavijo nadležni izpuščaji. V tem primeru se je potrebno pogovoriti tako z ginekologom kot z dermatologom. Akne pa se lahko pojavijo tudi po menopavzi, saj je v tem obdobju količine estrogenov vse manj. Poveča se vpliv moških hormonov, kar je opazno tudi v naraščajoči poraščenosti na nezaželenih delih telesa.

Zdravljenje aken:

Zdravljenje aken je dolgotrajen proces, zato moramo biti strpni in se dosledno držati priporočil. Stiskanje s prsti lahko povzroči še dodatno infekcijo ali poškodbo okolnega tkiva, zato se poskušajte vzdržati nepotrebnega draženja.

Za blažje oblike aken zadostuje lokalno zdravljenje, pri hujših oblikah aken pa se zdravnik odloči za zdravljenje s tabletami.

Priporoča se umivanje kože z mlačno vodo in nevtralnimi mili. Na voljo so čistilni geli, ki so namenjeni prav zdravljenju aken ( Eucerin, Exfoliac), ki kože ne izsušujejo. Mešički se odprejo, loj se izplavi. Nato se svetuje uporaba tonika, ki mešiček spet zapre. Sledi uporaba kreme (tudi Eucerin ali Exfoliac), ki akne zdravi.

Kaj še priporočamo pri zdravljenju aken?

Telesna aktivnost

Priporoča se veliko gibanja na svežem zraku, ne smemo pa pozabiti na počitek in telesu zagotoviti dovolj spanja.

Stresno življenje se odraža tudi na našem obrazu in koži. Napetost in nervoza povzročata povečano izločanje hormona kortizona, kar neposredno poveča izločanje loja v žlezah lojnicah.

Hrana

Zdrava prehrana pa je pomembna za zdravje našega organizma v celoti. Priporočljivo je uživati veliko sadja in zelenjave, piti dovolj tekočine.

Izogibati se je potrebno svinjskemu mesu, suhomesnatim izdelkom, začimbam, čakoladi, orehom, lešnikom.

Sončenje

V kolikor se zadržujemo na soncu, zaščitimo kožo s primernim zaščitnim faktorjem v nemastni podlagi ( gel). Dolgotrajno zadrževanje na soncu kožo izsuši, kar poveča aktivnost žlez lojnic, razen tega pa se koža tudi hitreje stara in hitreje lušči, kar lahko izzove več zamašenih por.

Nega kože in kozmetika

Akne kvarijo tako videz kot počutje. Fizični in emotivni vpliv aken lahko trajata celo mnogo dlje kot akne same. Ko se akne pozdravijo, lahko ostanejo na koži makule – rdeči madeži, ki so lahko vidni več mesecev..V primeru težjih oblik aken lahko na koži ostanejo brazgotine, ki jih je zelo težko odpraviti.Zato si moramo zapomniti, da je najpomembneje preprečiti nastanek brazgotin. Akne zdravimo in jih negujemo na ustrezen način. Predvsem jih ne stiskamo in ne praskamo.

O negi aknaste kože se pogovorite v svoji lekarni!

Priporočljiv je občasen obisk pri kozmetičarki, ki bo na strokovni način očistila aknasto kožo. Pri reševanju težjih problemov pa se obrnite na dermatologa.

Metka Štiglic, mag.farm Lekarna Sveti Jurij
Kontakti

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas. Več o piškotkih.